Posted on Leave a comment

Lichtjeskleed

Van het weekend liepen we in een tuincentrum dat al helemaal in kerstsfeer was. Overal lampjes en gezelligheid. Ooit heb ik een foto gezien van een kleed waar lampjes in verwerkt waren, en ik dacht: dat gaan we proberen. Ik ben aan de slag gegaan met een lichtkabel van 18 m. Het kleed dat ik daar van gemaakt heb heeft een doorsnede van 66 cm. Als je een groter kleed wilt, moet je dus een heel veel langer snoer kopen. (leuke berekening voor de wiskundigen onder ons)

In de afbeeldingen zie je het resultaat.

Hier volgt het patroon:

st steek
l losse
hv halve vaste
v vaste
hstk half stokje
stk stokje
dstk dubbel stokje
3dstk 3 dubbel stokje

 

Toer 1: Begin met een magische cirkel met daarin 2l en 12 stk. Sluit de ring met een hv in het eerste stk.

Toer 2: Haak 2 l en vervolgens 2 stk in elk stokje van de vorige toer. In totaal heb je dan 24 stokjes. De beginlossen tellen niet mee. Sluit de toer met een hv in het eerste stokje van de toer.

Toer3: Haak 1 v in het 1e stk van de vorige toer, 1 v in het 2e stk van de vorige toer, 2 hstk in het 3e stokje van de vorige toer, 1 stk in het 4e stk van de vorige toer, 1 stk in het 5e stk van de vorige toer, 2 dstk in het 6e stk van de vorige toer, 1 3dstk in het 7e stk van de vorige toer, 1 3dstk in het 8e stk van de vorige toer, 2 3dstk in het 9e stk van de vorige toer, 1 3dstk in het 10e stk van de vorige toer, 1 3dstk in het 11e stk van de vorige toer, 2 3dstk in het 12e stk van de vorige toer.

Vervolgens ga je om de lichtkabel heen haken met vasten, doe dit niet te strak, anders trekt je kleed krom. Zorg er voor dat je elke keer op de zelfde plekken steken blijft meerderen door 2 v in 1 st te haken. Als je dit op vaste plekken doet wordt je cirkel vanzelf gelijkmatig groter.

Het kleed wordt niet heet, ook niet als hij de hele dag aan staat.

Veel haak plezier als je dit ook gaat proberen!

I

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.