Posted on Leave a comment

Breivork gebruiken

P1010749De breivork komt oorspronkelijk uit Scandinavië en werd daar door de vikkingen al gebruikt om touw mee te maken. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Hier beschrijf ik de manier waarvan ik denk dat het de makkelijkste is.

Mijn breivork heb ik bij de HEMA gekocht. Deze moest ik wel eerst schuren voordat ik hem kon gebruiken. Je wilt natuurlijk niet dat je garen aan het hout blijven hangen.

Het gebruik van een breivork is niet ingewikkeld, maar vooral iets wat je een paar keer moet doen voordat het een mooi effect geeft. Ik denk dat ik na 8 stukken touw tevreden begon te worden met het resultaat.

Dit is wat je doet:

Je haalt de draad die je gaat gebruiken door het oog, zodat het korte uiteinde van de draad naar je toe wijst. Vervolgens haal je het lange einde voorlangs en sla je het om het rechter pootje van de vork. Daarna voorlangs om het linkerpootje van de vork. Haal de draad daarna weer naar voren. Als je van bovenaf kijkt heb je een 8 gemaakt.

Je hebt nu het begin opgezet.

Wat je nu gaat doen is de vork draaien, Het rechter pootje van de vork draai je naar je toe en tegelijkertijd zorg je ervoor dat je draad boven de lus legt die al op het pootje staat. Je draait de vork totdat hij weer plat ligt. Je pakt nu de lus en haalt deze over je draad en het pootje heen. Trek dit losjes aan. Vervolgens draai je de vork weer een halve slag, op dezelfde manier als je net hebt gedaan. Zorg er voor dat je draad weer boven de lus ligt. Je pakt de lus op en haalt deze over de draad en het pootje heen. Dit blijf je herhalen totdat je de lengte hebt bereikt die je wilt hebben.

(Ik hou de vork met mijn linker hand vast en de draad waar ik mee werk in mijn rechterhand. (Op de foto’s is dit niet altijd zo, omdat ik ook een hand nodig heb om de foto te maken.)

Afhechten doe je als volgt:

Nadat je een steek hebt gemaakt, draai je niet verder, maar je pakt de nieuwe lus die je net hebt gemaakt. Door hieraan te trekken verdwijnt de lus en heb je het uiteinde van je draad vast. Vervolgens trek je aan de laatste lus die nog op je vork staat om alles aan te laten sluiten.  Je haalt het uiteinde van je draad voor deze laatste lus. Het mooiste is om dit van onder naar boven te doen. Nog één keer het einde van de draad aan trekken en het touw is af.

De touwen die je op een breivork maakt zijn heel erg sterk, en je kunt ze doorknippen zonder dat ze uitrafelen. Je kunt deze touwen voor heel veel verschillende dingen gebruiken. Ik heb er één aan m’n sleutelbos gehangen, en ben mijn sleutels niet meer kwijt geraakt in mijn tas. Super handig!

Als je de breivork vaker gebruikt hebt, zul je merken dat je gevoel krijgt hoe strak je de steken moet aantrekken. Doe dit vooral niet te strak, dan wordt het namelijk steeds lastiger. Je krijgt een ritme waardoor je steken uiteindelijk gelijk worden. Wat mij veel geholpen heeft, is het draaien te gebruiken om mijn steek aan te trekken, en ik pak ook tegelijkertijd vast de volgende lus op. Dit filmpje van Ziggy Rytka laat dat duidelijk zien.

Veel plezier!

I

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.