Posted on Leave a comment

Galajurk deel 1

P1010713Vandaag ga ik dan eindelijk van start met Wolwerkjes. Op dit moment ben ik met verschillende projecten bezig die hier vast een keer langs gaan komen. Een van deze projecten is een jurk. Ik ga dat dit keer niet van een patroon doen, maar ben hem zelf aan het ontwerpen. Ik doe dit terwijl ik bezig ben. De hoofdlijnen en het model staan al wel vast, alleen de steek die ik per deel gebruik ben ik nog niet helemaal over uit.

Voordat ik verder ga met de stappen die ik heb genomen wil ik je adviseren om goed op te schrijven en bij te houden wat je allemaal doet, dan kun je makkelijk terugzoeken wat je hebt gedaan mocht dat nodig zijn.

maten jurk1

Het eerste wat ik heb gedaan is het model van de jurk bepalen. Ga voor inspiratie bijvoorbeeld naar Pinterest. Mijn jurk wordt een jurk voor feestjes. Omdat dan de meeste dames in jurk lopen mag het wel iets speciaals worden. De keuze is gevallen op een fishtail model. Het eerste wat ik gedaan heb is de vorm van de jurk uittekenen.

 

De volgende stap is je maten opmeten, niet te krap, je wil erin kunnen bewegen! Ook is het handig om alvast te denken hoe de jurk aan moet. In dit model zal een sluiting moeten komen in de taille. Ik heb ervoor gekozen om dit op de rug te doen. Hiernaast zie je een aantal maten die handig zijn om van te voren te meten.

Wel, nu het model en de maten bekend zijn begint het kiezen van de steek die je wilt gaan gebruiken. Het lijfje en het smalle stuk van de rok wil ik uit een geheel maken.

Geen idee hoe deze steek heet. Ik maak groepjes van twee stokjes, waarbij ik twee groepjes in dezelfde opening plaats (zie afbeelding hieronder).

Van deze steek heb ik een proeflapje gemaakt van 10cmx10cm. Dit gebruik je om te bepalen hoeveel steken je moet opzetten en hoeveel steken er gemeerderd moeten worden

Aantal opzetsteken: maatE / 10 * aantal steken van je proeflapje

Aantal steken meerderen tussen E en D: (maatD – maatE) / 10 *aantal steken proeflapje

Deze meerderingen moet je natuurlijk geleidelijk verdelen over je toeren.

Ik ben onderaan begonnen en werk naar boven. De eerste toer na de opzetlossen is een rij met stokjes. Hier ga ik het uitlopende deel van de rok aan bevestigen.

Voor het breder maken van de rok moeten er steken gemeerderd worden. Dit doe ik aan de zijkanten. Dat doe ik op de volgende twee manieren, afhankelijk van de verdeling van de groepjes. (zie afbeeldingen hieronder).

Ik wil de meerderingen precies op de zijkant houden. Daarom ben ik begonnen met een even aantal groepjes. Het is verstandig om bij het opzetten van je steken rekening te houden met de hoeveelheid herhalingen in je patroon. Als je dit niet doet, kan het gebeuren dat je heel opnieuw moet beginnen.

Ik maak deze jurk van een hele fijne garen (scheepjes maxi sugar rush), omdat ik dat vind passen bij het elegante model van deze jurk.

Op dit moment heb ik bijna 15cm gehaakt. Nog wel even te gaan dus. Ik hou jullie op de hoogte.

Tot snel, I

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.